You are currently viewing Meb Onaylı Oyun Terapisi Eğitimi

Meb Onaylı Oyun Terapisi Eğitimi

OYUN TERAPİSİNİN TANIMI

Oyun çocuğun bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimine yardımcı olmaktadır. Çocuklar oyun ile dış dünyayı tanır, hayata dair denemeler yapar, hayal ile gerçeği ayırt edebilmeyi öğrenir. Kısacası hayatla mücadele etmeyi deneyimler. Bu anlamda oyun, çocukların duygu ve düşüncelerini kolaylıkla ifade edebildiği en uygun dildir. Oyun çocukların gelişimine katkıda bulunurken aynı zamanda mutlu eder. Tüm çocuklar sadece eğlence amaçlı oynamaya cesaretlendirilmelidir.

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Çocukların yetişkinler gibi kendilerini ifade etmeleri kolay değildir. Oyun terapisi ile çocuklar kelimeleri kullanmak yerine oyun ve oyuncaklar aracılığıyla, kendini ifade edebilmeyi, günlük yaşamında baş edemediği problemleri çözebilmeyi ve olumsuz davranışlarını değiştirebilmeyi öğrenir. Oyun terapisinin amacı çocuğun kendini duygusal olarak iyi hissetmesini sağlamaktır. Çocuğun normal gelişimini etkileyen duygusal, davranışsal ve psikolojik problemleri ortadan kaldırmak ve problemin büyümesini önlemektir. Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemiş), kognitif (bilişsel davranışçı) ve Filial Terapidir. (anne-baba da dâhil olur) Seanslar yaklaşık 50 dakika sürmektedir. Ancak Filial Terapi 30 dk, 15–20 seans sürmektedir.

OYUN TERAPİSTİ KİMDİR?

Eğitimli bir oyun terapisti çocuk ile empati kurar. Çocuğun kendini anlaşılmış ve kabul görmüş hissetmesine, kontrol hissi ve farkındalık kazanmasına uygun ortamı sağlar. Yönlendirilmiş çalışmalar hedefe yöneliktir. Oyun terapistinin sorumluluğu rehberlik yapmak ve yorumlamaktır. Terapist problemli davranışın yerine daha olumlu davranışların ve düşüncelerin geliştirilmesine yardımcı olur. Terapinin önemli unsurlarından biri ödüllendirmedir. Bu yolla çocuğa hangi davranışlarının uygun hangilerinin uygun olmadığı yönünde doğrudan mesaj verilir.

BİR ÇOCUĞUN OYUN TERAPİSİNE İHTİYACI OLDUĞUNA NASIL KARAR VERİLİR?

Çocuklar, evdeki veya okuldaki değişimlere adaptasyonda, aileden birinin ölümünde, ebeveyninin boşanmasında, zor dönemlerden geçebilirler. Bazı çocukların bu dönemlerde diğerlerinden daha çok desteğe ihtiyacı olur. Çocuğun hayatındaki ebeveyn, öğretmen veya başka bir yetişkin, çocuk hakkında endişe duyarsa, oyun terapisi yardımcı olabilir.

OYUN TERAPİSİNDEN NE KADAR ZAMANDA SONUÇ ALINIR?

Bu süre çocuktan çocuğa değişmektedir. Yaşadığı travmanın ciddiyetine ve olayları nasıl algıladığına göre farklılık gösterir. Problemli davranış ne kadar yeniyse bunun aşılması o kadar kolay olacaktır. Bireysel danışma da 4 haftada bir, gruplarda 8 haftada bir aile görüşmesi ile anne-baba bilgilendirilir.

OYUN TERAPİSİ HANGİ DURUMLARDA, KİMLERE UYGULANIR?

Oyun terapisi 3–11 yaş arası çocuklara uygundur.
Boşanmış ailelerin çocuklarına
Evlat edinilmiş veya terkedilmiş çocuklara
Aile içi şiddet gören çocuklara
Okulda zorbalık gören veya zorbalık yapan çocuklara
Kaygı, korku ve fobileri olan çocuklara
Uyku bozukluğu ve kâbusları olan çocuklara
Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklara
Ailede kayıp ve yas olan çocuklara
Duygusal, fiziksel ve cinsel tacize uğramış çocuklara
Konuşma bozukluğu olan çocuklara (kekemelik, tekrarlayıcı dil, bebek konuşması)
Hiperaktivite ve Dikkat eksikliği tanısı almış çocuklara
Arkadaş edinmede güçlük çeken çocuklara
Ders çalışma ve okuma problemi olan çocuklara
İçe çekilmiş ve sürekli mutsuz olan çocuklara
Uygunsuz davranışlar sergileyen çocuklara, oyun terapisi uygulanmaktadır.

KİMLER EĞİTİM ALABİLİR?

Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar, Pedegoglar, Psikiyatrlar, Çocuk Gelişim Uzmanları, Özel Eğitim Uzmanları, Konuşma Terapistleri, Duyu Bütünleme Uzmanları, Sosyal Hizmet Uzmanları, Rehber Öğretmenler, Sınıf Öğretmenleri, Okul Öncesi Mezunları, Kreşte çalışan personel ve bu bölümlerde lisans eğitimi gören 3 ve 4. sınıf öğrencileri ve ilgi duyan ebeveynler.

EĞİTİM NASIL ALINIR, NE KADAR SÜRER?

-Online eğitim ile 3 ay uzaktan eğitim.

-Büyük iller ve bölge merkezlerinde düzenlenecek 2 günlük 16 saat yüz yüze süpervizyon eğitimi.

-İstediğiniz zaman katılabileceğiniz, vaka takdimi ve gelişim eğitimleri.

-Yurtdışındaki akademi merkezinde katılabileceğiniz seminerler.

ÇALIŞMA YÖNTEMİ

Modüller, sunum, video örnekleri, rol ve canlandırmalar, pandomim, vaka izlenim kitapçığı ve oyun terapisi materyalleri.

This Post Has One Comment

  1. Gizem kalı

    Oyun Terapisti Eğitimi

Bir yanıt yazın