You are currently viewing Cinsel Terapi

Cinsel Terapi

Cinsel işlev bozukluklarından dolayı bozulan ruhsal dengeyi sağlamak, düşünce ve duygu alışverişi kurmak, çiftlerin veya bireylerin kendilerini tanımalarını sağlamak, cinsel çatışmaları çözümlemek, bu çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri azaltmak, çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip olgunlaştırmak için kullanılan tüm teknik ve yöntemlere “cinsel terapi” diyebiliriz.

Cinsel terapi süreci danışanların cinsel sorunlarını ve bunların temelinde yatan kişisel deneyleri anlamalarını, kendi sorunlarının kaynağına inmelerini ve bu şekilde kendi kendilerine yardımcı olmalarını sağlar. Cinsel terapiye ihtiyacı olanlar genellikle çocukluk döneminde kişilik gelişiminde aksaklıklar yaşayan ve erişkin dönemde de içlerinde bu izleri taşıyan kişilerdir. Cinsel terapistlerin öncelikli amacı bireyleri cinsellik konusunda eğitmektir. Cinsel terapilerde terapist öncelikle cinsel sorun yaşayan kişilere sorular sorarak sorunların kaynağını öğrenmeye çalışır. Eğer yaşanan cinsel problemlerin temeli fiziksel nedenlerden kaynaklanıyorsa cinsel terapist danışanı üroloji ya da dahiliye gibi ilgili alanlara yönlendirmelidir.

Günümüzde en sık karşılaşılan cinsel sorunlar; cinsel işlev bozuklukları, erken boşalma, vajinismus, orgazm bozuklukları, ağrılı cinsel ilişki, cinsel isteksizlik olarak sıralanabilir.

Cinsel terapiye başvuran çiftlerde davranışçı ve bilişsel psikoterapi, çift terapisi ya da evlilik terapisi teknikleri birlikte kullanılmalıdır. Bu sayede en yüksek başarıya ulaşılır.

Sıklıkla karşılaşılan cinsel işlev bozuklukları şunlardır;

-Cinsel İsteksizlik – Cinsel İstek Azlığı ya da Yokluğu – Cinsel Soğukluk
-Vajinismus
-Erken Boşalma
-Cinsel ilişkiden tiksinme
-Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu
-Erkekte cinsel Doyumsuzluk
-Kadınlarda Cinsel Doyumsuzluk
-İktidarsızlık
-Cinsel Ağrı Bozukluğu – Ağrılı Cinsel Birleşme
-Erkekte Orgazm Bozukluğu
-Kadında Orgazm Bozukluğu

Bir yanıt yazın