You are currently viewing Dikkat ve Algı Gelişimi

Dikkat ve Algı Gelişimi

Dikkat, ilginin belirli bir uyarana, konuya odaklanılmasıdır. Dikkatini odaklayamayan, dikkatini devam ettirmekte zorlanan kişiler yaşamlarının her aşamasında zorluk yaşamaktadırlar. Dikkat dağınıklığı hem çocuklarda hem yetişkinlerde görülebilen günlük hayatı ve eğitim hayatını olumsuz şekilde etkileyebilen bir tür bozukluktur. Dikkati toparlama ve sürdürme (odaklanmak) konusunda çeşitli güçlükler yaşanması durumunda konsantrasyon (dikkat ile bir işe yoğunlaşabilme, iş üzerinde dikkati sürdürebilme) bozuklukları meydana gelir. Günümüz şartlarında bu çok normal bir durum olup çeşitli önlemler almak mümkündür.
Günümüzde bir çok aile dikkat eksikliği konsantrasyon sorunu olan çocuklarını hiperaktif olarak değerlendirip ilaç tedavisine başvurmakta bu durum çocuk üzerinde daha büyük yıkımlar oluşturmaktadır.

Algı, psikoloji ile zihin ve zekânın işleyişini ele alan bilişsel bilimlerde duyusal bilgilerin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamında kullanılan bir kelimedir. Kısacası duyusal organlar tarafından alınan bilgilerin yakalanmasını sağlayan, bilgileri işleyen ve anlamlı hale gelmelerini sağlayan yetenektir. Algıyı geliştirmenin anahtarı doğru ve düzenli antrenmandır.

Bir yanıt yazın