You are currently viewing Oyun Terapisi

Oyun Terapisi

OYUN TERAPİSİ

Çocuklar sözel becerileri ne kadar gelişmiş olursa olsun duygularını ve düşüncelerini biz yetişkinler kadar iyi anlayamaz ve ifade edemezler. Çocuğun yaşadığı duyguları anlayabilmek, onların hangi duyguları yaşadıklarını keşfedebilmesini sağlayabilmek ve problem çözümüne ilişkin yollar bulabilmek için konuşmaktan daha işlevsel bir yönteme ihtiyaç vardır. Bu noktada oyun çocuğun dili, oyuncaklar da kelimeleridir. Çocuk, oyun odasında seçtiği oyuncaklarla kendini ifade etme imkânı bulur, seçtiği oyuncaklarla oynama biçimiyle ise yaşadığı duyguları ve düşünceleri deneyimleyip yaşadıkları problemlere yönelik çözüm yolları üretir. Bu bağlamda, oyun danışmanlığı, çocukların duygu ve düşüncelerini ortaya koyabilmelerini sağlayan bir danışmanlık yöntemidir.

Yetişkin bireyler, problem çözümlemek için önceki hayat deneyimlerini referans alarak çözüm yolları üretir fakat çocukların karşılaştıkları problemleri çözümleyebilmesi için benzer hayat deneyimleri  yok denecek kadar azdır. Bu noktada oyun odası onlar için hayata dair deneyim kazandıkları, oynadıkları oyun yaşanan problemin kendisi, çocuğun oynama biçimi de problemlerle baş etmek için yapılan provalara benzetilebilir.

NEDEN ÇOCUKLARA OYUN DANIŞMANLIĞI

Çocuklar oynamayı severler. Çocuklar duygularını büyükler gibi anlamlandıramadıkları gibi, duyguları hakkında büyükler gibi de konuşamazlar. Bu yüzden büyüklerle yapılan terapi şekli çocuklara uymaz. Oyun çocuklar için kullanıldığında çocuk yaşadıklarını ve duygularını ifade etme ortamı bulur. Çocuklar oyun sırasında yaşadıklarının bir parçası olarak davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını yeniden yaratırlar. Bunun avantajı, çocukların gelişimlerine uygun danışmanla oyunu oluşturabilmelerindendir. Danışman ile çocuğun kurduğu  ilişki ise, çocukların yaşadıkları stresli yoğun duygusal tecrübeyi yansıtan oyunu yarattıklarında kendilerini güvenli hissetmelerini sağlayan olan en önemli unsurdur.

OYUN DANIŞMANLIĞI ÇOCUĞA NASIL YARDIMCI OLUR?

Bu süreçte çocuk olaylarla ilgili bakış açılarını, davranışlarını değiştirebilir ve başkaları ile ilişkilerinden haz alır hale gelir. Çocuk oyun sırasında hayal kırıklıkları yaşadıkları olayları yeniden yaratmakla oyun sırasında bu tecrübeleri değiştirme fırsatı bulur ve böylece hem oyun tecrübeleri hem de hayattaki ilişki alışverişlerinden zevk alır hale gelebilir.

OYUN DANIŞMANLIĞI ‘NE KADAR SÜRER?

Süreci çocuğun geçmiş ve bugünde yaşadıkları olaylara yönelik çok çeşitli faktörlere bağlıdır. İki en önemli faktör, çocuğun gelişim olarak hangi gelişim çağında olduğu ve herhangi bir travma olduysa bu travmanın olduğu yaştır. Genellikle yaşanan olaydan sonra ne kadar çabuk terapiye gelinirse terapi süresi de o kadar kısa olur.

OYUN DANIŞMANLIĞININ KULLANIM ALANLARI

Kayıp

Yas

Travma

Depresyon

İletişim Problemi

Bağlanma Sorunları

Boşanmış anne-baba

Alt ıslatma

Dikkat eksikliği

Özgüvenle ilgili problemler

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Taciz/Cinsel istismar

Otizm

Korkular

Öğrenme Güçlüğü

Bir yanıt yazın